Wellnesshétvége helyett az acélról tájékozódtam

Sosem érdekeltek a túlságosan lányos dolgok. Nem szeretek shoppingolni, nem sminkelem magam, és a divat sem hoz lázba különösképpen. Mondjuk fiús lánynak se mondanám magam, legalábbis eddig nem érdekeltek az autók, a rockzene, meg semmi ilyesmi. A barátnőimmel ellentétben én nem igénylem a wellnesshétvégéket sem, pedig néha muszáj elmennem velük. Jó, nem lenne kötelező, de udvariasságból mindig csatlakozok hozzájuk. A múltkor is az volt, hogy elmentünk egy wellness hotelba a hosszú hétvégére, ott pedig egész nap semmit nem csináltunk, csak szaunázgattunk, üldögéltünk a pezsgőfürdőben, pletykálgattunk. A kaja sem volt olyan jó a hotelban, vagyis igazából finom volt, de én kétszer annyit is meg tudtam volna enni minden adagból. Oké, értem én, hogy fontos a pihenés, de én az a fajta ember vagyok, aki inkább tanulna valamiről, esetleg megtapasztalna valami újat, de mindenképp aktív pihenéssel töltené el még a szabadnapjait is. Az egész napos fetrengés nem igazán az én műfajom. Ráadásul a múltkor is az volt, hogy a wellness hétvége második napján elrángattak engem vásárolni a plázába, pedig semmi kedvem nem volt hozzá. Semmit sem tartok annál feleslegesebbnek, mint olyan ruhákat vásárolni “pihenésképpen”, amikre nincs is szükségem. Talán már értitek tehát, hogy miért mondtam nemet a múlt héten, amikor szintén wellnessezni hívtak ugyanezek a lányok.

Ehelyett inkább úgy döntöttem, hogy kiokosítom magam valamilyen új témában, amiről még sosem olvastam ezelőtt. Az acélra, azon belül is annak megmunkálására esett a választásom. Van, aki úgy gondolja, hogy ez egy meglehetősen “fiús” téma, de legalábbis biztosan nem olyan érdekes, mint wellness hotelba menni. Hát én nem így gondolom: részben azért is döntöttem az acél mellett, mert édesapám annak idején a fémmegmunkálás területén dolgozott, és rettentően kíváncsi vagyok arra, hogy mégis miről van itt szó. Laikusként csak annyit tudtam, hogy az acél az valamilyen erős fém, és mindenféle helyeken használják, ahol erős fémre van szükség. Valljuk be, ez nem valami nagy tudás…

Neki is ültem tehát a hétvégén, és elkezdtem kutatni a témában. Hamar ráleltem az acelpartner.hu/plazmavagas aloldalra, azon keresztül pedig az Acélpartner Kft. nevű cégre. Nagyon örültem, hogy megtaláltam őket, mert itt egy helyen össze van gyűjtve minden, amit kezdőknek (és haladóknak is) tudni érdemes. Gyorsan áttekintettem, hogy miről is van szó: ez egy olyan cégcsoport, amely acélok megmunkálásával, vágással, forgácsolással foglalkozik. De nem akárhogyan: 100%-ig magyar cégről van szó, akiket bizalommal választhat bárki, hiszen több mint 22 éves tapasztalattal rendelkeznek a területen. Valahol korábban már hallottam a plazmavágás nevű eljárásról, ezért legelőször az acelpartner.hu/plazmavagas részt böngésztem át. Ez a cég olyan korszerű berendezésekkel rendelkezik, amelyek segítségével szénacélokat és erősen ötvözött acélokat is tudnak vágni, mégpedig egyedülálló módokon. Van lehetőség mind merőlegesen, mind pedig ferdén vágni a felületet, sőt még jelölések és írások is készülhetnek ezzel a módszerrel. De az igazán kemény rész csak most jön: az országban rajtuk kívül senkinek nincs meg a megfelelő technológia ahhoz, hogy a korábban bármilyen módon levágott alkatrészeket utólagosan, akár 40 mm gyökmélységig gyökölje. Az Acélpartner emiatt tehát különlegesnek számít a hasonló szolgáltatást nyújtó cégek között, hiszen nem akárki képes arra, hogy egészen bonyolult alkatrészeket is legyártson.

Miután az acelpartner.hu/plazmavagas aloldalt kellőképpen átnéztem, visszatértem a főoldalra, majd ott elkezdtem keresni a következő témát. Nagyon tetszett, hogy gyakorlatilag minden fent van a weboldalukon, ami csak érdekelhet, és mindez logikus elrendezésben, letisztult külsővel van tálalva. A cég valóban profi, és ezt már az online felületükön is észre lehet venni. Úgy döntöttem, hogy először magáról az Acélpartnerről olvasok egy kicsit, így ismét a bemutatkozást vettem górcső alá. Részletesen leírják, hogy mi mindennel foglalkoznak, beleértve a folyamatok során használt gépeket, berendezéseket is. Még a gyártási és feldolgozási kapacitásukat is feltüntetik, ami különösen érdekes volt, mert nem mindenhol találkozik az ember ilyesmivel.

Hamar rájöttem azonban, hogy érdemes lenne kicsit jobban megismerni az acéllal kapcsolatos fogalmakat, hiszen van egy csomó dolog, amit nem igazán értettem így, hogy szinte teljesen újdonság volt nekem a téma. Legnagyobb meglepetésemre az Acélpartner erre is gondolt, és a Technológia fül alatt egy egész kisokost rejtett el a tájékozódni vágyó internetezőknek. Ekkor kellett rájönnöm arra, hogy addig fogalmam sem volt arról, mi is az az acél (azon kívül, hogy fém). A kisokos szerencsére az alapoknál kezdi a minden részletre kiterjedő magyarázatot, így megtudtam, hogy ez az anyag tulajdonképpen az acél egyik ötvözete. A szénnel ötvözött vasból egy szilárdabb, kevésbé képlékeny anyag keletkezik, de más anyagokkal is lehetséges az ötvözés, ilyenkor más tulajdonságok emelhetők ki. Részletesen írnak az acél különféle típusairól, én pedig örömmel olvastam minden szavukat. Szerintem sokat elárul egy cégről az, hogy mennyit foglalkoznak egyrészt a (leendő) ügyfeleikkel, másrészt pedig a szakterületükkel. Ha a weboldalon lévő tartalmakból látható az, hogy lelkesek és készségesek a munkájukat illetően, akkor bárki szívesebben választja őket, mint egy olyan céget, aminek az oldalán semmi extra információ nincs.

Az Acélpartner tehát nagyon hasznos és alapos munkát végez, az érdem pedig a mögötte álló embereké. Láttam, hogy a munkatársak is fel vannak tüntetve az oldalon, elérhetőséggel és a munkakörükkel együtt. Ez sem általánosan jellemző, szóval külön örültem annak, hogy még erre is vették a fáradtságot. Ez a gesztus is olyasmi, ami további hitelességet ad egy már amúgy is nagyszerű cégnek.

Ha ez valakinek még nem lenne elég érv arra, hogy őket válassza acéllal kapcsolatos munkálatok elvégzésére, van egy további biztosíték a minőségre: 2002 óta TÜV tanúsítással rendelkeznek, ami ráadásul fel is van töltve az egyik aloldalra. Ez a garancia arra, hogy a szabványok szerint, a követelményeknek teljesen megfelelően működnek.

Azt is jó ötletnek tartom, hogy az oldalra fel van töltve egy cégismertető dokumentum, amiben össze vannak szedve a legfontosabb információk. Ha egy ismerősömnek alkatrész gyártására vagy valamilyen építőipari munkára lenne szüksége, amihez acél kell, ezt az ismertetőt fogom elküldeni neki, a weboldal linkjével együtt.

A legjobbat a végére hagytam: az Acélpartnernek saját weboldalán kívül még YouTube-csatornája is van, ami különféle rövid videókon keresztül szemlélteti a munkájukat. Ez aztán tényleg nagyon ritka és elismerésre méltó, hiszen rengeteg idő- és energiabefektetéssel jár az ilyesmit elkészíteni. Emellett fent vannak a Facebookon és az Instagramon is, tehát nagyjából minden fontosabb felületen megtalálhatod őket.

Azt hittem, hogy ezek után már kifogytak a meglepetésekből, de tévedtem: a Média fül alatt szerepeltek a különféle reklámkampányok, rádióinterjúk, cikkek, amik velük vagy általuk készültek. Ezek után már senki nem mondhatja nekem, hogy nem ők a legprofibbak a magyarországi acélfeldolgozás területén.

Végül is örülök, hogy többet megtudtam a hétvégén az acélról és a vele kapcsolatos munkálatokról. Szerintem az édesapám is büszke lenne rám, ha tudná, hogy kihagytam egy wellness hétvégét csak azért, hogy többet megtudjak az egykori szakmájáról.

Ha valakit érdekel az Acélpartner, szívből ajánlom, hogy keresse fel az acelpartner.hu/plazmavagas oldalt!